Vybavení v jedné helmě: Čeká nás taková úleva?

Vybavení v jedné helmě: Čeká nás taková úleva?

Nasadíte si jednu designovou helmu a vyrazíte na hodinový ponor až do 40 metrů. Tak nějak si představují budoucnost v ruském projektu Aquabreather. Na rozdíl od nejrůznějších divokých představ je prototyp jejich první helmy Hydroid právě k vidění na veletrhu DEMA show a do roka by měla mít hotové testy v otevřené vodě. 

Helma Hydroid Aquabreather je takový malý uzavřený okruh. Vydechovaný vzduch neodchází pryč, ale putuje uzavřeným okruhem, čistí se od oxidu uhličitého a vrací se do oběhu. Na podobném principu fungují dnešní RBčka (rebreathery). Aquabreather to jen posunul o krok dál. 

Regenerační směs superoxidů

Aquabreather je vybavený dvěma regeneračními kazetami, které vypadají jako malé válce a jsou vyrobené z fluoroplastu (PTFE). Kazetu stačí vložit do reaktoru a utáhnout vodotěsný šroubový závěr. Instalace tedy zabere řádově vteřiny. 

Fungování helmy je založené na vlastnostech superoxidů alkalických kovů. Jedná se o superoxid sodný a superoxid draselný. Složitá směs zajišťuje nejen absorpci oxidu uhličitého, ale také jeho přeměnu na kyslík. Regenerační směs se do Aquabreatheru vkládá podobě vyměnitelných kazet. Dvě tyto kazety o objemu 0,66 litrů stačí na více než hodinu potápění. Aquabreather nemá žádnou kyslíkovou lahev ani jinou formu stlačené dýchací směsi. 

Počítač má formu displeje

Monitorování dýchací směsi v okruhu má na starosti GASystem, využívá k tomu analýzu parciálního tlaku kyslíku a oxidu uhličitého. Jejich parametry se po celou dobu zobrazují na monitoru masky přímo před očima. Po dosažení kritických parametrů aktivuje analyzátor zvukový a vizuální signál. Nejde ale o řídící systém, provádí pouze informativní funkci. 

Rekreační potápění o krok dál

Hydroid je prvním prototypem regenerativního Aquabreatheru. V současnosti je ve fázi testování v bazénu a v příštím roce by měl projít testování v otevřené vodě. Pokud by uspěl i komerčně, čekalo by nás potápění bez těžkých lahví, svíravých žaketů a hadic všude kolem.

Aquabreather směřuje svoje snažení k rekreačnímu potápění. Náplně do helmy jen rychle vsunou na své místo, přilbu o váze 4,5 kilogramu si nasadíte na hlavu a vyrážíte se potápět. Směs vám vydrží v pohodě na hodinový ponor a jste omezeni jen běžně přijímanou hranicí rekreačních ponorů ve 40 metrech.

https://www.youtube.com/watch?v=-HAF1t1HCVU

Zdroj a foto: aquabreather.com

Sdílet článek

Napsat komentář