8 potravin, které byste si měli dopřát před potápěním

Měli jste někdy po ponoru obrovský hlad? Sotva vylezete z vody, nejradši byste se pustili do oběda o pěti chodech ještě ve výstroji. Potápění je přece jenom fyzicky náročný sport, a proto je fajn hlídat si, co před potápěním jíte. Jen tak se vám vlčí hned vyhne. Mezi potravinami vybírejte ty, které vám dodají tolik potřebnou energii a sílu ke zvládnutí třeba i náročnějších ponorů. 

Jídlo byste si měli plánovat podobně pečlivě jako ponor. Kobliha a kafe k snídani nejsou úplně ideální, vaše tělo potřebuje něco trochu výživnějšího.

Ovoce

Banány jsou výborným zdrojem energie, ale pomáhají taky proti křečím. Jablka jsou skvělá, protože obsahují víc vlákniny, než jiné ovoce. A to je v kombinaci s přírodním cukrem parádní základ pro pohodové potápění.

Vajíčka

Míchaná, smažená nebo vařená, na tom nezáleží. Vajíčka vám poskytnou protein a sílu, kterou budete potřebovat k dorovnání energetické ztráty během ponoru.

Losos

Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny jsou jedny z nejvhodnějších pro potápěče. Vysoký obsah proteinů nepřipustí pocit hladu. Vitaminy obsažené v mase z lososa vám navíc pomohou proměnit živiny získané z potravin na energii. Ale pozor, hlídejte si, aby bylo maso čerstvé a pečlivě připravené.

Špenát

Síla načerpaná ze zelených lístků umí nakopnout nejeden ponor. Špenát je lehce stravitelný a vyvolává pocit sytosti. Navíc obsahuje magnézium, které je skvělou prevencí křečí.

Hnědá rýže

Skvělým zdrojem uhlohydrátů potřebných k doplňování spotřebované energie je také hnědá rýže. Vaše tělo má co dělat, aby si udrželo teplotu a k tomu potřebuje dostatek energie. Možná trochu překvapivě se to týká i tropických oblastí a pocitově teplé vody.

Oříšky

Vysoký obsah tuků a proteinů v oříšcích dokáže nakopnout vaše tělo k nepoznání. Je jedno, jestli si vyberete kešu, vlašské, lískové oříšky, mandle nebo jiný druh, všechny jsou skvělou volbou.

Krevety

Krevety jsou dalším výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin, o kterých už byla řeč.

Sušené ovoce

Datle jsou bohaté na přírodní cukr, vlákninu i magnesium a tedy nejen zdrojem cenné energie, ale i prevencí křečí.

Napsat komentář