Potápěčská lampa X-Adventure svítí skvěle i bez kanystru  

Potápěčská lampa X-Adventure svítí skvěle i bez kanystru  

Dostali jsme k testování potápěčskou lampu X-Adventure TF1800H a postavili ji proti silnému soupeři od Gralmarinu. Svítivostí obstála na jedničku, výdrž bez kanystru není nijak překvapivá. Je to ale daň, která za pohodlí pravděpodobně stojí. 

Světelný tok převyšuje cenovku lampy

Od kvalitní potápěčské lampy člověk očekává velkou svítivost nebo správněji světelný tok. Udává se v lumenech a pro mnoho potápěčů je hlavním rozhodujícím faktorem při výběru svítilny. Výrobci ale neudávají světelný tok vždycky podle stejných kritérií a faktory jako rozptyl světla nebo ostrost kuželu nezohledňují. Proto je při srovnání lamp nejlepší je prostě vzít a rozsvítit vedle sebe. 

Lampy ponořené těsně pod hladinou na Leštince. Nahoře X-Adventure, dole Gralmarine. Foceno na iPhone12 bez dalších úprav.

U lampy X-Adventure TF1800H výrobce uvádí svítivost kuželu 1800 lm, což není mnoho ve srovnání s číslem 4800 lm u lampy Gralmarine 3XML-2. Jenže když lampy rozsvítíte vedle sebe, rozhodně se neliší o více než dvojnásobek. Lampa od X-Adventure má o něco méně ostrý hlavní kužel světla a svítivost se postupně v dáli rozptyluje. Když si ale uvědomíme cenový rozdíl přes deset tisíc korun, dá se přemýšlet nad přimhouřením oka. 

Lampa Gralmarine 3XML-2 se prodává kolem 8 000 Kč, ale neobejdete se bez kanystrového akumulátoru za zhruba 12 000 Kč. Celkem tedy vyjde orientačně na 20 000 Kč. Lampa X-Adventure T1800H se pohybuje lehce přes 8 000 Kč, varianta s video režimem TF1800H pak vychází něco přes 13 000 K.

Srovnání na souši. Vlevo Gralmarine, vpravo X-Adventure. Foceno na iPhone12 ze stejné vzdálenosti na maximální stupeň svítivosti u obou. Je vidět ostřejší kužel světla u Gralmarine. X-Adventure se rychleji rozptyluje.

Potápěčská lampa X-Adventure svítí naplno dva rekreační ponory

Kromě světelného toku je pro potápěče důležitá i výdrž baterie. Lampu X-Adventure omezuje velikost článku, který je součástí lampy. Baterie je vlastně jednoduše složená ze tří běžně používaných článků 18650 a tomu odpovídá i výdrž. Při intenzivním třídenním potápění bylo potřeba lampu jednou dobít. Ve studené lomové vodě vydržela v plném výkonu něco lehce přes dvě hodiny. Při používání v nižším výkonu to bylo klidně k pěti hodinám. 

Vlevo lampa X-Adventure, vpravo Gralmarine s kanystrem.

Lampa má barevnou diodu, díky které jednoduše pod vodou i na souši poznáte úroveň baterie. Modrá barva značí nabití přes 65 %, zelená přes 30 % a červená přes 3 %. Pak lampa červeně bliká a nakonec zhasne. Svítivost ale s ubývající baterií neklesá. Na barevné rozlišení je potřeba si dát ze začátku pozor, protože zelený indikátor neznamená plně nabitou lampu, jak je člověk zvyklý. 

K lampě se dá dokoupit náhradní akumulátor, který vyřeší spoustu potíží s vybitou lampou. Dobití doplna netrvá déle než 2 hodiny. 

Konstrukční otazník se projeví časem

Velmi tenké a na první pohled možná trochu křehké tělo lampy je vyrobené z lehké antikorozní slitiny hliníku. Po několika měsících používání je maličko odřená barva, jinak ale žádné známky opotřebení nevypluly na povrch. 

Ve studené vodě se v závitu sráží vlhkost. Jak se lampa zahřívá a ve vodě chladí, zůstávají ve šroubení kapičky vody. Nedostanou se dál než k prvnímu těsnícímu kroužku. Jestli se to nějak projeví při delším používání, je otázka do budoucna. 

Lampa X-Adventure TF1800H.

Výkonné video světlo může být součástí jedné lampy

Lampa X-Adventure TF1800H má možnost přepnutí do “video” módu s jednolitým světelným kuželem bez výrazného středu. Pro potápěče s obyčejným foťákem nebo akční kamerou je to funkce přímo dokonalá. Užíváte si ponor s hlavní lampou a příležitostně si z ní můžete udělat velmi výkonné foto/video světlo. Kdo tuhle funkci nevyužije, může zvolit o něco levnější variantu X-Adventure T1800H se stejnými vlastnostmi jen bez možnosti přepnutí do video režimu. 

Video: Srovnání lamp X-Adventure TF1800H vs. Gralmarine 3XML-2.

Technické detaily: 

  • úhel 6 stupňů
  • teplota barev 6500 K
  • 3 úrovně jasu v režimu bodového světla a 3 úrovně jasu ve vide módu
  • hmotnost: 550 g na souši 
  • součástí balení je i nastavitelná kovová ručka, pevné pouzdro a nabíječka
  • strobo a SOS mod

Sdílet článek

Napsat komentář